Пазарлъкът си има закони

По света и у нас: Законът на успешния шопинг на Изток гласи: колкото по-дълго се пазарите, толкова по-малко ще трябва да платите. Затова тръгвайки на пазар в чужбина, си струва да овладеете изкуството на диалога с продавача. За което въобще не ви е нужно да учите езици, стигат и няколко прости правила. Ето ги:
Египет: В Египет можете да се пазарите и в най-големите магазини. И не се бойте да напуснете дюкяна – често продавачът ще ви догони, дори и да сте се отдалечили доста. Не посещавайте магазините, препоръчвани от екскурзоводите – там положително цените ще са по-високи, тъй като в тях влиза и процент за посредника.
Като на турнир: Не се заблуждавайте, че само скъперниците се пазарят! В Азия или Африка изобщо няма да направите лошо впечатление така. Точно обратното – ако не се пазарите, ще ви сметнат за глупак. Възприемайте пазарлъка не като уморително действие, а като увлекателна игра, театрално представление или своеобразно съревнование между продавача и купувача.
Турция: В Турция супермаркетите, аптеките и ресторантите са територия на фиксираните цени. Но в по-малките магазинчета търговците ще отстъпят с готовност. Дори може да ви нагостят с чай или сладкиши. По курортите цената може да се свали с максимум 30%. Местните търговци имат точен поглед върху нещата и ще ви преценят по дрехите. Затова оставете луксозните си тоалети в хотела.
Цените – под ножа: В Азия като цяло пазарлъкът е възможен не само на пазарите, но и в много от магазините, при това независимо какво искате да купите – дрехи, злато или телевизор. Дори и съответната стока да има цена – тя е само ориентир за началото на разговора. Но избягвайте най-популярните туристически места – там продавачите не губят време с пазарлъци.
Индия: В тази държава фиксирани са само цените на стоките, отбелязани с буквите M.R.P. Те се продават в супермаркетите и някои от магазините. Цените на всичко останало подлежат на договаряне. А цената често може да се смъкне и до десет пъти. Не забравяйте, че цените в хотелите също не са окончателни. Най-неподходящото място за пазарлъци е Гоа – там търговците са изключително неразбрани.
Не бързайте!: При пазарлъка важно е да не бързате. Ако ви е харесала някаква вещ, бъдете готови да прекарате в дюкяна поне половин час, въоръжете се с търпение. И се постарайте да се насладите на процеса – бъдете любезни и доброжелателни, но не отстъпвайте позициите си.
Китай: Цените на дребните сувенири могат да се свалят без никакъв проблем, но нали не сте дошли само за това! Преди да тръгнете да се пазарите в Китай, съберете опит с по-благосклонните продавачи в други държави. А тръгвайки към Китай, не е зле да се запасите с валериан – ще са ви нужни железни нерви и стоманена издръжливост.
Усилията си струват: Но целта оправдава средствата: за якето или техническия уред, който сте купили в Китай, в Европа бихте платили 10, че и 15 пъти повече. Ако планирате покупката на по-голям предмет пък, е най-добре да направите предварително справка – в интернет, както и чрез разговори с местните хора, за да добиете по-добра представа за цената.
Емирствата: В наши дни Обединените арабски емирства до голяма степен са изгубили колорита си на огромен арабски пазар. Пазарлъкът съвсем не е възможен навсякъде – цените са фиксирани и в такситата, и в търговските центрове, и в ресторантите. На пазарите може да ви направят подобие на пазарлък, но за кратко: след няколко възклицания ще получите намаление от 20-30 процента, не повече.
Не си губете времето: Имайте предвид следното – не се пазарете дълго и настойчиво, ако нямате намерение да купувате. А и защо да губите чуждото, както и своето време?
Тайланд: В тази държава не разчитайте на големи намаления – за успешен може да се смята пазарлък, в рамките на който сте свалили 30 на сто от цената. Ограничения за пазарлъка в Тайланд няма, освен може би в големите търговски центрове с бутици на популярните модни фирми. Магазините на големите бижутерийни и текстилни фабрики също могат да ви разочароват с фиксираните си цени.
Просто действайте!: Когато се пазарите, не се срамувайте от незнанието на местния език – търговията се извършва с калкулатора. След като продавачът ви е написал първоначалната цена, не се колебайте да я снижите 5-7 пъти. А ако видите твърде голяма цифра, не се плашете – опонентът ви не се е побъркал, просто съблюдава етикета. Следващите ви стъпки зависят от това доколко търговецът е склонен да намали цената.
Йордания: Там няма пречки да се пазарите, но надали ще успеете да постигнете голямо намаление на цената, защото местните бедуини са разглезени от туристическите тълпи. Изключение правят такситата, чиито шофьори често назовават силно завишени цени. Но в курортите и до днес са останали по-отдалечени райони, в които могат да се купят отлични стоки за стотинки.
Бъдете актьори!: В никакъв случай не показвайте на продачава, че някоя стока ви харесва и сте дошли именно заради нея. Най-добре останете със скучаещ израз на лицето, хвърлете поглед по изложеното и като че ли случайно открийте необходимия предмет. Престорете се, че изобщо не ви трябва и сте склонни евентуално да го вземете само заради забавлението.
България: В България пазарлъкът е възможен по пазарите, където можете да свалите цената с около 30 процента. За цената на превоза с такси непременно трябва да се договорите предварително. По популярните курорти такситата могат да ви изненадат много неприятно. Така че идете пеш до шосето, там можете да намерите транспорт до 5 пъти по-евтино.
Цъкайте с език!: Разглеждайки някоя стока, непременно й търсете дефекти, макар и измислени, и като ги сочите на продавача, кимайте красноречиво с глава или цъкайте с език. Даже няма нужда да казвате нещо – търговецът тутакси ще назове нова цена. Можете да разкритикувате стоката, но никога не обиждайте продавача!
Гърция: Гърците са добронамерени, не обичат много-много да работят, но за сметка на това винаги са готови да си побъбрят с надзърналия в магазина им купувач, особено ако е симпатична млада дама. Затова залог за успеха в тази страна е не наглостта, както в Азия, а сърдечната беседа с продавача. Направете комплимент на Гърция или на местната кухня и ще видите как цената започва да се топи
На проверка: Ако пък усетите, че продавачът няма намерение да сваля цената повече, го подложете на проверка – кимнете разочаровано, изразете съжаление, че не можете да направите покупката на тази цена и се насочете към изхода. Ако търговецът не реагира, очевидно е достигнат максимумът на намалението.