Облагодетелстваните –  една шепа, безработните – цяла армия. Девизът на гърците: всичко за родата!

Който успее да се издигне в службата, започва да раздава постове на свои близки и роднини. Шуробаджанащината съвсем не е гръцки патент, но пък в Гърция тя все така си остава масово явление – напук на кризата.    

Вирон Полидорас очевидно е добър баща. След изборите на 6 май гръцкият консерватор е шеф на парламента само за един ден, но се възползва от този един-единствен ден, за да осигури нова работа на дъщеря си Маргарита. Тя получава постоянно назначение като негова парламентарна сътрудничка в кабинета му на площад „Синтагма“ – като бивш председател на парламента той има право на кабинет. След това назначение грижовният татко е доста критикуван от своите сънародници, а във форумите в интернет деянието му беше наречено „политическо кръвосмешение„. Другата дума за това явление е „меритокрация„, която дори има гръцки корен, но за съжаление в днешна Гърция е почти непозната.

За благото на жената и децата

Проблемите на гърците днес са толкова големи, че непотизмът, някога един от основните стълбове на гръцкото общество, днес отдавна е престанал да се възприема като масов феномен. Навремето доста популярен, тъй като много хора лично са се възползвали от него, днес този механизъм за раздаване на постове предлага сигурност само на много тесен кръг от хора. Огромната част от гръцкото общество е възмутена от висшата клика на облагодетелстваните – особено в сегашните тежки за страната времена, когато всеки четвърти грък е без работа, а младежката безработица достига 55 процента.

Далеч не само в Гърция благото на семейството е над всичко. Но в повечето страни възможностите за раздаване на постове на близки и родинини са доста ограничени. Мнозина в Гърция, най-вече представителите на политическата класа днес се ръководят от крилатия принцип: „Да се спасява който може, но първо жената и децата„. Добре известно е впрочем, че Вирон Полидорас не е единственият, който робува на този принцип.

Джанис Трагакис, зам.-председател на гръцкия парламент и депутат от управляващата партия на премиера Самарас, е уредил с парламентарни постове не само двете си деца – дъщеря и син, – но също и зетя си и неговата сестра. Бившият консерватор, днес шеф на малка дяснопопулистка партия Панос Каменос пък е обезпечил с добре платен пост своята братовчедка, която, според него, била много способна и работела по 20 часа на ден.

Парламент или роднинско сборище?

Шуробаджанащината е разпространена във всички гръцки партии. По този повод една блогърка пише в интернет, че в гръцкия парламент, състоящ се от 300 депутати, човек не може да се изплюе, без да уцели някой добре платен роднина на депутат. Може да звучи грубичко, но пък показва същината на проблема. Кризата изглежда не е променила нищо в това отношение. Точно обратното дори – от 2009 г. вече не се публикуват данни за служителите на гръцкия парламент. Сигурно е само, че работата в парламента е високодоходно занимание, което не само гарантира твърди доходи, а и позволява да се работи и на още едно или две места.

По този повод вестник „Катимерини“ подхвана темата за нуждата от повече прозрачност на назначенията в гръцкия парламент. Гръцкият данъкоплатец има право да знае какво и за колко парламентарни служители плаща. Актуалните статистически данни говорят ясно, че въпреки кризата през последните години назначенията в парламента нарастват. Макар като цяло броят на парламентарните служители да е по-малък в сравнение с предкризисните години.