Какво казаха Иван Гешев и Кирил Петков в изслушването пред Европарламента

Главният прокурор Гешев и премиерът Петков бяха изслушани днес в Европарламента. „Трябва ни съдебна система, при която няма хора над закона„, е подчертал Петков. Оценките му значително са се разминали с тези на Гешев.

Пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента министър-председателят Кирил Петков представи приоритетите на правителството по отношение на борбата с корупцията и върховенството на закона и увери, че реформите в тези сфери ще вървят прозрачно, а резултатите от тях ще бъдат ясни и бързи.

„Опити за война срещу съдебната система“

Главният прокурор Гешев на свой ред бе изслушан тази сутрин в Групата за мониторинг на демокрацията в Европейския парламент. Според Гешев в България има опити за водене на „война срещу съдебната власт“. Главният прокурор се е оплакал също от липсата на взаимодействие между отделните институции. Той е изразил притеснението, че през последните месеци се заличавал постигнатият напредък на страната по линия на върховенството на правото. Гешев е предупредил, че България с бързи стъпки върви към престъпността от 90-те години.

По отношение на съдебната реформа той е заявил, че винаги досега тя се е изразявала в опит „да завземеш определени позиции и да смениш определен човек“, поради което резултатите винаги били „трагични и тъжни за съдебната система“. Делото за къщата в Барселона според Гешев е в задънена улица, поради липсата на отговор от страна на испанската полиция.

„На всички е ясно, прокуратурата не работи добре“

Министър-председателят Кирил Петков е споделил на свой ред, че европейските партньори няма как да бъдат излъгани за качеството на правосъдието в страната ни: „Няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре„, е заявил Петков. Той е подчертал волята на кабинета да вложи максимални усилия в реформирането на прокуратурата.

Премиерът е обявил също, че зад корупционните схеми в страната ни стоят малко на брой хора, но с огромно влияние. „Но, за да бъдат те осъдени, ще трябва много работа и събирането на необходимите доказателства“, е цитиран Петков.

След края на заседанието, министър-председателят заяви пред български журналисти, че е зареден с оптимизъм, защото европейските ни партньори са убедени в желанието на българския кабинет да се справи решително с корупцията.