Груба грешка на Кирил Петков: да водиш диалог с лъжци

Те лъжат, че ваксините убиват. Лъжат, че Ковид-19 не съществува. Лъжат, че няма нужда от маски, тестове и сертификати. Организираха дори щурм на НС. Но премиерът Кирил Петков реши да води диалог с тях. Груба грешка.

Те лъжат, че ваксините убиват, макар че в България няма нито един доказан случай на смърт след ваксинация срещу Ковид-19. Лъжат, че ваксините са „експериментална течност„, макар че по света са поставени милиарди дози от тях, които са спасили живота на десетки милиони. Лъжат, че Ковид не съществува и че няма нужда от маски, тестове и зелени сертификати. Въпреки че заради Ковид България достигна нивата на смъртност от края на Първата световна война. При това го правят не заради някакви убеждения (част от самите тях са ваксинирани), а за да вадят политически дивиденти. Организираха дори щурм на Народното събрание и поставят ултиматум да го повторят (този път и срещу Министерския съвет), ако исканията им не бъдат изпълнени.

Отворена врата

Министър-председателят обаче се среща с тях, диалогизира, съставя обща работна група, от която пък очаква доклад с изводи и евентуални „препоръки за надграждане на съществуващите мерки„. Груба грешка.

Аргументите на премиера изглеждат благородни, но всъщност са наивни. „Да кажеш на хора, които почти религиозно вярват, че ваксините са нещо лошо, че нищо не разбират – не помага. Трябва да влезем в ниво на аргументация. Този диалог е важно да се случи, иначе правим капсулиране на части от обществото, с което само повишаваме напрежението и агресията. Аз отварям диалога, вратата на тази сграда (на Министерския съвет – бел.авт.) ще бъде винаги отворена„, казва премиерът. А шефката на неговия кабинет добавя, че това е „моделът на изслушване на всички гледни точки„.

Лъжата не е легитимна гледна точка

Както е известно обаче, лъжата не е и не може да бъде легитимна гледна точка. Няма да има никаква „аргументация„, никакво „надграждане„, нито дори „доклад„. А само медийна трибуна, от която лъжците още по-нашироко да разпространяват ненаучните си небивалици, като същевременно си придават важност и значимост, каквито не притежават. Това е и целта им. И така до следващия щурм. Както каза един от тях, „ако правителството не прояви здрав разум, след тези две седмици ние ще сме отново пред Народното събрание„.

Тъй че от диалогизирането с тях „напрежението и агресията няма да намалеят„. Няма да произтече абсолютно нищо полезно нито за ваксинацията, нито за борбата срещу вируса. Даже напротив. Защото както много добре знае и самият премиер, логическата верига е следната: повече говорене срещу ваксините – по-ниско темпо на ваксинация – повече хоспитализирани – по-висока смъртност.

Да им вдигнеш топката

Но вредите от този „диалог“ не се изчерпват с темата Ковид. Става дума за зловредно образувание, което ползва „диалога“ като идеална хранителна среда, за да наддава и да трупа повече разрушителна сила и енергия. Утре то ще насочи тази сила в други посоки, за да излее поток от популистки заблуди и лъжи, когато става дума за Русия, НАТО, Украйна, Северна Македония или за влизането на България в еврозоната. Да „вдигаш топката“ на политическото антиваксърство е груба грешка с далеч отиващи последствия.

Когато тези дни при клетвата на президента в Народното събрание звучеше химнът на обединена Европа, те демонстративно останаха седнали на местата си. Някой ден ще докарат протестиращи и срещу ЕС. Тогава какво? Ще диалогизираме с тях за надграждане на европейското ни членство и укрепване на евроатлантическите ценности?