ДПС и Пеевски: пълна мобилизация за участие във властта

Интересите на ГЕРБ и ДПС са много тясно обвързани. Ако управлява коалиционен кабинет без тяхно участие, те ще понесат болезнени загуби на ведомства, които раздават ресурси и държат контрола върху информационните масиви.

За първи път в своята история ДПС издига свой кандидат за президент – етнически турчин, при това и председател на Движението – Мустафа Карадайъ. За първи път, тъй като през 2016 г. ДПС подкрепи кандидата за президент Пламен Орешарски, номиниран от инициативен комитет, и на първия тур за него бяха преброени близо 254 000 бюлетини. На втори те се прехвърлиха към настоящия държавен глава Румен Радев.

Карадайъ е единственият партиен лидер от системна партия, който ще се състезава за “Дондуков” 2 на 14 ноември. Това е втората голяма новина от ДПС, след тази, че Делян Пеевски, който не беше в листите за последните два парламента, ще води отново листи на Движението – в Благоевград и във Велико Търново. Защо?

Пълна мобилизация

Позивната и от двете действия е: “Пълна мобилизация!” Обявявайки в неделя номинацията на Карадайъ и на евродепутата Искра Михайлова за вицепрезидент, Юнал Лютфи заяви: “Минахме етапа да бъдем балансьори, играем сериозно да участваме във властта. Без ДПС трудно ще се направи сериозно и стабилно правителство“. Но след негативния тренд от последните няколко парламентарни вота, в това число и за евродепутати, ДПС спадна под 300 000 гласа на изборите на 11 юли (292 514). С този най-слаб резултат откакто съществува, Движението не може да претендира нито да е фактор в управлението, нито да повлияе убедително на балотажа за президент – което пак е свързано с борбата за власт.

Президентските избори са важни за ДПС именно в контекста на реализацията на “пакетна сделка” за балотажа – и след него. Още преди да обявят номинациите си за кандидат-президентска двойка, един от зам.-председателите на ДПС Халил Летифов заяви, че на втори тур Движението ще подкрепи проф. Анастас Герджиков, зад който е ГЕРБ-СДС. Такъв жест очаква ответност, когато започне въртележката с мандатите за формиране на правителство – и ГЕРБ ще може вече официално да предложи на партията на Доган.

Интересите на ГЕРБ и ДПС никога не са били по-силно обвързани, отколкото сега и Движението играе както за себе си, така и за ГЕРБ. В случай че управлява коалиционно правителство без тяхно участие, ще последва загуба на позиции в ресурсоемки ведомства и други, които държат контрола върху информационните масиви – Държавен фонд “Земеделие”, горските предприятия, ДАНС. Но съдебна реформа и загубата на главен прокурор са най-сериозната заплаха за модела, който мнозинството от българските граждани вече показаха, че им е ненавистен.

И ДПС тръгва на избори, въоръжено с няколко “оръжия” – с лидер, номиниран за президент, с Делян Пеевски (и ресурса, който носи), и с репликата на Румен Радев: “А Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?”. На този въпрос ДПС разчита да активизира гласуването на българските изселници в Турция, които все повече се дезинтересират от този процес. На последните избори през юли бюлетините за партията на Доган от общо 121 секции в Турция наброяваха 26 487, въпреки посещението при турския президент Ердоган и видео поздрава му за конференцията на ДПС. Според активисти на партията надеждите сега са за минимум 50 000 (почти колкото получават от Кърджалийски избирателен район), затова и пътуванията до Турция зачестяват.

Номинацията на Карадайъ означава, че Движението ще се бори да си върне формата и да получи поне 400 000 гласа. Тази цел не е лесна предвид заминалите да работят в чужбина български турци. А и поради друга причина – вече я няма почти военната мобилизация на електората, която беше запазена марка на ДПС. Разочарование от лидерите има сред българските турци и резултатите го показват – за ДПС е по-лесно да си осигури гласове в затънтени села в Северозапада, където живеят българи и роми, отколкото да увеличи гласовете в крепостта си Кърджали.

„Магнитски“ закова Пеевски в България

Сега Делян Пеевски ще се опита да мобилизира гласове за Движението от Благоевградско – район, от който се е кандидатирал, и от Велико Търново, където ДПС традиционно взема един мандат. При регистрацията на листата в Районната избирателна комисия, областният председателя на ДПС във Велико Търново Гюнай Далоолу, заяви, че по този начин “г-н Пеевски дава ясен знак, че се връща в политиката, ДПС винаги стои зад него”.

Имаше разпродаване на активи, излизане от медии, в това число и от издание в Брюксел, и то няколко месеца преди да се появи списъкът на санкционираните българи и фирми по глобалния закон “Магнитски”, в който фигурира и Пеевски. Но ето, че най-младият олигарх отново е не просто в родината си, а в политиката, където ще влезе през парадния вход – парламентарния. “Вижте ме – няма от какво да се притеснявам!”, е посланието.

Това ще му осигури депутатски имунитет, но и ще изпере имиджа му пред Брюксел, където ДПС води активна кампания в негова защита. На поредица от срещи функционери на Движението, в това число лидерът Карадайъ, се опитват да убедят политическото си семейство от “Обнови Европа”, че американските санкции срещу Пеевски са безпочвени, а “екстериториалното им прилагане на територията на ЕС е нарушение на европейски регламент”. Така че Пеевски и ДПС също са си жизнено необходими.

Ръководството на ДПС го защити и заради нови разкрития от международното разследване “Досиетата Пандора”. По информация на разследващия сайт BIRD, като депутат в предишни парламенти Пеевски не е декларирал офшорни фирми, макар да е бил длъжен. Проверките на ДАНС, антикорупционната комисия и данъчните трябва да установят дали не е бил в несъвместимост за заемана длъжност, тъй като периодът съвпада и с онези няколко дни, в които оглавяваше ДАНС.