Знаете ли отговорите на тези 20 въпроса?

Google Google

Знаете ли отговорите на тези 20 въпроса?

Кратка тренировка за мозъка: тук предлагаме тест с 20 въпроса, с които можете да проверите познанията си в точните науки.

Тук сме подбрали 20 въпроса, свързани с точните науки, които дават възможност да проверите познанията си. 

1. Каква е температурата в ядрото на слънцето?

А. 15 000 000 градуса по Целзий

Б. 15 000 градуса по Целзий

В. 1 500 градуса по Целзий

2. Колко “тежи” Луната?

А. 7,349 · 10^5 кг

Б. 7,349 · 10^22 кг

В. 7,349 · 10^53 кг

3. Кой констатира през 1896 година, че уранът е радиоактивен?

А. Мария Кюри

Б. Анри Бекерел

В. Вилхелм Рьонтген

4. Кой е авторът на Теорията на относителността?

А. Хайнрих Херц

Б. Галилео Галилей

В. Алберт Айнщайн

5. Какво е разстоянието от Земята до Луната?

А. 384 400 километра

Б. 549 780 километра

В. 128 900 километра

6. Кое устройство може да преобразува акустичните сигнали в електрически?

А. Гайгер-Мюлеровият брояч

Б. Микрофонът

В. Слушалките

7. При каква температура плътността на водата е най-голяма?

А. 90 градуса по Целзий

Б. 4 градуса по Целзий

В. 32 градуса по Целзий

8. Един светлинен квант се нарича още:

А. Фотон

Б. Електрон

В. Протон

9. Как е обозначен живакът в Менделеевата таблица?

А. Sq

Б. Qs

В. Hg

10. На коя планета от Слънчевата система гравитацията е най-силна?

А. Венера

Б. Сатурн

В. Юпитер

11. Нютон открива земното притегляне, след като на главата му пада:

А. Банан

Б. Ябълка

В. Кокосов орех

12. Колко измерения има Космосът, според Теорията на относителността?

А. 3

Б. 4

В. 5

13. Най-голяма скорост развива:

А. Светлината на тъмно

Б. Светлината във вакуум

В. Светлината в свободно падане

14. Каква е скоростта на светлината?

А. Около 300 000 километра в секунда

Б. Около 30 000 километра в секунда

В. Около 300 · 10^6 километра в секунда

15. Кой е “бащата” на квантовата механика?

А. Йоханес Кеплер

Б. Николай Коперник

В. Вернер Хайзенберг

16. Как се нарича химическата процедура за разделяне на различни вещества?

А. Редукция

Б. Синтез

В. Дестилация

17. В каква единица се измерва електрическото съпротивление?

А. Ом

Б. Волт

В. Ампер

18. Кой германски поет се е занимавал и с физика?

А. Брехт

Б. Фонтане

В. Гьоте

19. В каква единица се измерва силата на магнитното поле?

А. Волт

Б. Тесла

В. Нютон

20. Кое електромагнитно излъчване е с най-къси вълни?

А. Рентгеновото лъчение

Б. Инфрачервеното излъчване

В. Ултравиолетовите лъчи

Верните отговори: 1 – А; 2 – Б; 3 – Б; 4 – В; 5 – А; 6 – Б; 7 – Б; 8 – А; 9 – В; 10 – В; 11 – Б; 12 – Б; 13 – Б; 14 – А; 15 – В; 16 – В; 17 – А; 18 – В; 19 – Б; 20 – А.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.