Забраниха на деветима германци да заминат за София

Rechtsextremisten Rechtsextremisten

Забраниха на деветима германци да заминат за София

Германската полиция е забранила днес на деветима германци да отлетят за България. Причината: има улики, че става дума за хора с крайнодесни възгледи, които са искали да се включат в ежегодния Луковмарш в София.

Германската полиция е разпитала днес 22-ма пасажери на летището в Дортмунд, които са искали да отпътуват за България. На деветима от тях – осем мъже и една жена, е било забранено да напуснат страната, а документите им са били задържани. Според съобщение на полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, акцията е била извършена заради улики, че въпросната група възнамерява да се включи в организирания в София Луковмарш, в който по традиция участват десни екстремисти от България и чужбина. Документите на деветимата германци са били иззети по Закона за паспортите, според който властите могат да забранят напускане на страната, ако е налице заплаха за вътрешната или външната сигурност на Федералната република.

Междувременно кметицата на София Йорданка Фандъкова за пореден път забрани провеждането на Луковмарш. “Тази година провеждането на марша е забранено с моя заповед и за това са уведомени всички служби. Очаквам МВР да осигури обществения ред. Не мисля, че е нужно да продължаваме тази тема, която се повдига всяка година по един и същи начин. Има съгласуване само за поднасянето на цветя на паметника“, каза Фандъкова. Кметицата забранява шествието вече трета поредна година, но въпреки това през 2018 и 2019 то премина през София.

Луковмарш се организира от крайнодесния Български национален съюз (БНС) от 2003 година насам. В началото на месеца Софийска градска прокуратура (СГП) поиска от съда да отмени регистрацията на БНС. В случая СГП се позовава на чл. 44, ал. 2 от Конституцията на България, който забранява дейността на организации, когато тя е насочена “срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури или се стремят да постигнат целите си чрез насилие“. 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.