В България: коронавирус и още три скрити вируса

Коронавирус прибиращите се в България Коронавирус прибиращите се в България

В България: коронавирус и още три скрити вируса

Сега, когато заради кризата с коронавируса общественият организъм е сериозно отслабен, в атака преминават скритите вируси на глупостта, популизма и диктатурата. Примерите се множат с всеки изминал ден.

Спомнете си какви страсти се разгоряха при приемането на закона за извънредното положение около включването на военните в борбата срещу епидемията от коронавирус. Е, те и досега не са се включили (дано не се налага), но затова пък мнозина, определящи се като „държавници“, надянаха униформите и се заеха да ни бомбардират с военновременни идеи и действия. Някои от които са не само безсмислени, но и по-опасни от това военнослужещи да помагат на полицаите на улицата.

Румен Радев в условия на икономическа и финансова криза

14-04-2020Остани вкъщи това може да спаси живот 💕 #COVID19В условия на икономическа и финансова криза усилията на държавата следва да са насочени към запазване на работещите производства и заетостта, а не хората да губят работата си и да се налага да разчитат на помощи. Очаквам отговорните институции да ускорят бюрократичните процедури за предприятията, които продължават работата си, имат клиенти и сключени договори и очакват съответните разрешителни за износ.Не деля българите на работещи в частния и в държавния сектор. При посещението си в предприятие, специализирано в производството на отбранителна продукция край Трявна заедно с кмета Силвия Кръстева, подчертах пред журналисти, че от ключово значение за преодоляване на кризата са всички работещи компании, в които производството продължава и се запазват работни места. Важно е българските работници да бъдат спокойни за себе си и съдбата на семействата си и да могат да получават заплати за реално изработения труд.Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки, няма да я превърне в истина. Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва. Ако нещо може да компроментира здравните мерки, това не е безотговорността на българите, както се внушава напоследък, а липсата на убедителни и навременни социални и икономически мерки, което води до обезверяване на хората. България трябва да има план за поетапно, безопасно и управляемо излизане от днешното извънредно положение.

Slået op af град София i Tirsdag den 14. april 2020

Благородно, но вредно

На някои идеята да бъдат задължени супермаркетите да отделят половината си площ за български храни може да им се е сторила благородна. Но ако беше приложена, щеше само да навреди, без да реши проблема с достъпа на някои производители до потребителите. Защото този проблем датира далеч преди сегашната криза, нарича се ниска конкурентоспособност, не произтича от наличието на търговски вериги и се решава с други средства.

Предвидимият ефект от такава административна принуда много лесно би станал твърде неприятен: бъркотия по веригата на доставки, дефицити, по-високи цени. Слава богу, идеята бе приета в доста омекотен вариант, който едва ли ще помогне някому, но и вредите ще са по-малко. „Търговските вериги победиха правителството“, коментира разочарована „държавничка“. Не, макар и само частична, победата е за здравия разум.

Да затворим България

С още по-радикално предложение излезе военният министър: да се спре вносът на плодове и зеленчуци, докато не се оберат и продадат българските. Предложението е равносилно на самооттегляне от общия пазар (като стъпка към напускане на ЕС) и на практика много бързо би довело икономиката до катастрофа.

Естествено, това предложение няма как да бъде прието (поне засега). Но щом един вицепремиер може да стигне до такава идея, положението явно е плашещо.

Мракобесие

Прокуратурата пък премина направо към действия, като без да се церемони повдигна на председателката на фармацевтичния съюз обвинение за „изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите“ и ѝ наложи гаранция от 20 000 лева. Все едно е звъннала в някоя болница с фалшив сигнал за бомба. А всъщност е говорила за неща, за които говорят СЗО, ЕК, Европейската агенция по лекарствата, ръководители на болници и на цели държави.

Мнозина отбелязаха, че по същата логика заради катастрофичните им изказвания могат да бъдат обвинени дори премиерът и ген. Мутафчийски. Това мракобесие обаче има друг, съвсем реален ефект: всеки (особено медиите) трябва много да внимава какво говори, когато описва смразяващото лице на пандемията по света. Или, не дай боже, му дойде на ум да коментира мерките на властта.

Скритите вируси

Ето какво обединява изредените примери: опасността да счупим и убием онова, което продължава да работи въпреки кризата. Също както коронавирусът поразява вътрешните органи.

Сега, когато общественият организъм е сериозно отслабен, в атака преминават криещите се в него вируси на глупостта, популизма и диктатурата.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.