“Турците превзеха града”: лъжите за Белит Онай

"Турците превзеха града": лъжите за Белит Онай "Турците превзеха града": лъжите за Белит Онай

“Турците превзеха града”: лъжите за Белит Онай

Вълна от обиди и измислици срещу новия кмет на Хановер Белит Онай. Защото е от турски произход. Опитват се да го злепоставят и с кадри на хора, които уж празнуват победата му, развявайки турски знамена. Каква е истината?

За първи път от 70 години насам германските социалдемократи загубиха кметския пост в столицата на провинция Долна Саксония Хановер, след като Белит Онай от партията на Зелените спечели балотажа срещу конкурента си от ХДС Екхард Шолц. Друг факт обаче породи най-голямо внимание в социалните мрежи: че Онай е син на турци, пристигнали едно време в Германия като гастарбайтери.

Особено в Туитър изборният успех на Онай се представя едва ли не като доказателство за окончателната “ислямизация на Германия“. В някои от коментарите се съдържа инсинуацията, че Онай защитавал турските интереси. В подкрепа на тази теза бяха публикувани снимки на хора, които уж празнували победата на Онай, развявайки турски знамена.

“Турците превзеха града”

Публикувано бе и едно видео, в което се вижда как мъже преминават през града, развявайки турски знамена и хвърляйки бомбички. Текстът под видеото гласи: “След затварянето на изборните секции на 10.11.2019 в 19:00 часа. (#Зелените) #турци превзеха града и сега празнуват събитието“.

Въпросните кадри бяха споделени стотици пъти. А депутатът от дяснопопулистката “Алтернатива за Германия” Удо Хамелгарн написа в свой туит под видеото следния текст: “Забележително! И колко бързо само германският флаг се преобрази в червено знаме с полумесец!“.

В същото време журналистическо проучване показа, че въпросното видео се върти из мрежата от доста време насам – споделя се многократно още от септември. Кадрите могат да бъдат открити например в руската платформа “Vk”, където е обяснено, че става дума за турско сватбено тържество в Дортмунд.

Други кадри, за които също се твърди, че показвали тържествуващи поддръжници на Онай, всъщност са още от 2016 година. В този случай става дума за снимки на агенция Ройтерс, които в действителност показват привърженици на турския президент Ердоган в Истанбул.

И още странни “доказателства”

Многократно споделян е и един туит на самия Онай от 2017 година. В него политикът рекламира една проява на Зелените в Хановер, озаглавена: “А оттук нататък? Да приобщим исляма“. Този туит също се представя като доказателство в подкрепа на тезата, че Германия се била ислямизирала.

В действителност става дума за дискусионен форум на Зелената партия, в рамките на който политици и теолози са разговаряли за “перспективите, предизвикателствата и актуалното състояние на мюсюлманския живот в Долна Саксония“. Онай е бил водещ на въпросната дискусия.

38-годишният юрист Белит Онай е роден в германския град Гослар. Родителите му пристигат в Германия от Истанбул през 1970-те години. Онай се самоопределя като “либерален мюсюлманин“. От февруари 2013 е депутат в парламента на Долна Саксония. А сега стана първият политик от чужд произход, избран за кмет на столица на федерална провинция.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.