Проблемите, които властта сама създава

Проблемите, които властта сама създава Проблемите, които властта сама създава

Проблемите, които властта сама създава. Има ли наистина заговор срещу “Борисов III”?

Борисов неведнъж е прибягвал до твърдението, че срещу него има някакъв сценарий, заговор дори. Всеки път това се случва в момент, когато е търсил оправдание за кризи или проблеми, в които е имал роля. И сега ли е така?

Няма и месец, откакто България вече не живее в състояние на европредседателство. И ето, че мантрите за стабилността, които бяха неотменен аргумент на ГЕРБ във всички политически спорове, отстъпиха пред друг познат сюжет – заговора.

Бойко Борисов видя заговор срещу себе си още през 2013 година, когато в Народното събрание оповести, че “те” (управляващите по това време БСП и ДПС) са подготвили сценарий, според който той трябва да бъде задържан и убит в ареста. Сценарий срещу правителството видя и в предходния си мандат, когато част от Реформаторския блок напусна управлението заради несъстоялата се съдебна реформа. Сценарий имаше и когато Гинка Върбакова поиска да купи българския бизнес на ЧЕЗ. Тогава тъмни сили искаха да провалят кабинета и българското европредседателство.

Накратко: изпусне ли от контрол ситуации, в които сам е имал някаква роля, премиерът нерядко прибягва до думата „сценарий”. Сценарий има явно и сега. Поне така твърди министър-председателят, чието управление в последните дни генерира скандал след скандал. 

Скандалите

В продължение на цял месец управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти” успя да не разбере, че Николай Колев-Босия е обявил гладна стачка. Паралелно съобщи, че вдига акциза на бездимните цигари, а благовидният аргумент гласеше, че с парите ще помага на децата с увреждания. Малко по-късно подари два пъти по-голяма сума на бизнесмена с приятелско отношение към властта Кирил Домусчиев. По същото време в страната се появи чума по дребните преживни животни, която можеше да бъде ликвидирана съвсем спокойно, ако властта спазваше собствените си предписания. Вместо това с хаотични действия, липсваща информация и законови нарушения самите власти създадоха паника и напрежение и сътвориха протест срещу себе си.

Паралелно с всичко това в публичното пространство започна да се разплита митологичната история за “къщата в Барселона”. Скандал, зреещ още от времето на друг скандал, който Борисов предпочете да не коментира, въпреки че името му бе намесено – случката “двете каки”.

Акция Пречупване

На този фон във вторник Борисов съобщи, че срещу властта се водела акция “пречупване”, а неин двигател били “старите ченгета”. Малко по-късно верният му депутат Тома Биков продължи тезата: във версията на Биков заговорът срещу властта се води от три центъра. Част от черния сценарий, по думите на Биков, е Цветан Василев, който финансирал сайтове, публикуващи новини “за къщи в Барселона”. Вторият център бил организационен и се намирал на “Позитано” 20, а третият бил президентът Румен Радев. Тези три центъра громели управлението с дезинформация и карали населението да се бунтува, задето се унищожава добитък и Бог знае още какво.

Истината обаче е май доста по-банална, а процесите като че ли изобщо не се ръководят от някакви тъмни съзаклятия: властта в България сама се събаря.

Освен че не могат да реагират адекватно на кризите, управляващите очевидно сами ги създават и разиграват. И определено трябва да са благодарни на БСП и на президента, задето не могат или не искат адекватно да отиграват въпросните ситуации. Защото ако можеха (или искаха) да го правят компетентно и аргументирано, кабинетът „Борисов III” щеше вече да е в историята.

Проблемите, които властта сама създава

Няма никакъв сценарий, в който БСП, президентът, масоните, илюминатите или който и да било друг да кара ГЕРБ да приемат закон, опрощаващ 60 млн. лева на Кирил Домусчиев. Няма сценарий, в който по мистичен път Волен Сидеров да защитава лобистки текстове, а Валери Симеонов да заплашва, че ще напусне правителството, но после да не го прави.

Няма сценарий, който да кара ГЕРБ в средата на годината да приема спорни акцизи, понеже в хазната нямало пари за децата с увреждания, а дни по-късно да прави подаръци за милиони на бизнеса.

Няма заговор, няма и „стари ченгета“, които да карат Българската агенция за безопасност на храните да създаде сама истерия от заболяване, което трябва да предотвратява, неспазвайки разпоредбите, които сама е разписала.

В същото време БСП и президентът се опитват да се възползват от гафовете на властта, но го правят по възможно най-плоския начин, без дълбочина и без да разобличават. Просто маркират дейност. Ако действаха като истинска опозиция, властта вече щеше да е паднала.

А тя, властта, периодично обвинява сама себе си в лобизъм или некомпетентност. Обикновено това се случва в сряда, но до петък всички са се успокоили, защото очевидно са се досетили, че има опасност сами да се свалят (справка: Валери Симеонов със закона за приватизацията или Бойко Борисов с акциза за бездимните цигари).

Ако някоя от всички тези истории има потенциала да дискредитира управлението, това е онзи скандал с къщата. Неслучайно по него всички мълчат. 

Национален Фолклорен Ансамбъл "Българе" Дръж се Земьо, Шоп те гази !!!
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.