Папа Франциск на посещение в България

Папа Франциск на посещение в България Папа Франциск на посещение в България

Папа Франциск на посещение в България

Главата на Римокатолическата църква пристигна на посещение в България. Визитата на Франциск е щекотлива. БПЦ е дистанцирана спрямо него. Но много хора в страната му се възхищават и виждат в него пример за подражание.

За 28-и път папа Франциск се отправи на посещение в чужбина. И отново отива на Балканите. “България е една бедна страна, въпреки че е член на Европейския съюз. Хората тук живеят много скромно и бедно“, казва теологът Божидар Андонов. Балканската държава със седеммилионното си население е сред най-бедните страни в ЕС. По данни на европейската статистическа служба, БВП на страната не съставлява и една четвърт от средния БВП в ЕС. След посещението в България, което ще продължи и утре, папа Франциск ще се отправи към Северна Македония. Това е неговата 11-та обиколка из Европа. Европейските му визити по правило са кратки. Било то посещението му в Европарламента в Страсбург или в Швеция, както и в Женева за световния съвет на църквите, а също в португалския град Фатима, където обяви за светци двете пастирчета видели чудото на появата на Дева Мария. Папа Франциск отдава по-голямо внимание на по-бедните региони в Европа. Той посети Албания още през 2014 година, а Сараево през 2015. Сега е ред на България, а в началото на юни папата ще посети Румъния, която е втората по бедност страна в ЕС.

“Надежда за повече внимание”

Страната храни надеждата, че с посещението на папата, ще привлече повече внимание от цял свят“, казва Божидар Андонов в разговор с ДВ. След това българинът, който е следвал православна теология в Мюнхен, описва възхищението на хората от папа Франциск и неговата загриженост за хората в периферията на обществата. Мнозина виждат в него пример за подражание и за нашите митрополите. За това как главата на една църква може и трябва да действа. При това посещението в България и Северна Македония минава за доста щекотливо в контекста на екуменизма. Мнозинството от хората в двете страни са източноправославни християни. Заместник-директорът на екуменическия и междурелигиозен секратариат на американските епископи заяви пред американски медии, че при повдигането на тази тема “съществуват много минни полета“.

Положителна нагласа сред населението

Седмици преди посещението на папата БПЦ обяви, че няма да участва в общо богослужение под каквато и да е формаи няма да носят богослужебни одежди при срещата си с папата. В становището на Светия синод се казва, че българският патриарх Неофит и членовете на Светия синод са готови да приемат папа Франциск в Синодалната зала на 5. май. Теологът Божидар Андонов гледа спокойно на това. Той е пътувал из страната по време на Великденските празници миналата седмица и казва, че сред източноправославните християни цари много положително отношение към посещението на папа Франциск. “Те ще следят цялото посещение на папата по телевизията“, казва той. Според него, българското население е по-напредничаво по отношение на съвместното съжителство на религиите в рамките на демокрацията в сравнение с българските митрополити. Освен политическите разговори в програмата на папата е включена и реч на обществено място. Нещо типично за папа Франциск. Така например той ще посети един бежански лагер в София, а в град Раковски ще празнува заедно с децата първото им причастие.

Спомен за Майка Тереза

В десетчасовата визита на папата в Северна Македония във вторник има един особен акцент. Папа Франциск ще посети мемориала на Майка Тереза в столицата Скопие. Майка Тереза, която стана световно известна с грижите си за най-бедните в Калкута и беше удостоена с Нобеловата награда за мир през 1979 година, е родена в Скопие, което навремето е било част от Османската империя. През 2016 година папа Франциск обяви Майка Тереза за светица. Папа Франциск ще се срещне с бедни жители на северномакедонската столица. По-малко от един процент от двумилионото население на Северна Македония са католици. Но най-известната личност в страната си остава една католическа монахиня.

АПА ФРАНЦИСК В БЪЛГАРИЯ – 5 – 7 май 2019

Всяка сутрин Бог идва да ни открие къде сме. Той ни призовава да вдигнем думата му, да погледнем нагоре и да осъзнаем, че сме създадени за небето. #ApostolicJourneyEvery morning, God comes to find us where we are. He summons us to rise at his word, to look up and to realize that we were made for heaven. #ApostolicJourney В Синодната палата днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП с папа Франциск, който е на посещение у нас. Заедно с него на срещата присъстваха кардинали и епископи от Ватикана, придружаващи го във визитата му."От името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „Добре дошли”. Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", каза в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит. Той изтъкна още, че "глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е „без петно, или порок, или нещо подобно” (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения."От своя страна папа Франциск сподели в обръщението си: "В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана „Томина неделя". Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: „Господ мой и Бог мой!" (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна"… ""Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща.Христос воскресе!", завърши словото си папа Франциск.Срещата завърши с благопожелания и вдъхновение от Пасхалната радост. След приема в Св. Синод папа Франциск посети Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и се поклони пред Северния олтар на Храм-паметника, носещ името на светите братя Кирил и Методий.

Slået op af Град София i Søndag den 5. maj 2019

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.