Милиардите на ЕС трябва да потекат още сега

България е корумпирана, но безопасна за ЕС България е корумпирана, но безопасна за ЕС

Милиардите на ЕС трябва да потекат още сега. За да не стане късно

Европейците направиха епохална стъпка – показаха, че са единни и солидарни, независимо от всички разногласия. Договорените суми за помощ са огромни, но трябва да бъдат отпуснати още сега. За да не се окаже твърде късно.

Мъчително преминаха последните дни от извънредната среща на върха на ЕС. Накрая обаче беше постигнато споразумение, което изглежда съвсем стабилно. А това е най-важното. В сравнение с продължителните преговори в търсене на компромис по други въпроси, сегашното споразумение за бюджета беше постигнато направо светкавично.

Епохална стъпка, за която Германия има заслуга

Дори с риск да се девалвира това понятие, отново трябва да повторим: да, решението е историческо!

ЕС за пръв път взима общи заеми, с чиято помощ да притъпи последствията от икономическата криза във всички държави-членки. Само допреди месеци изглежда невъзможно европейците да се разберат за така наречените „еврооблигации“ и да гарантират съвместно за получените кредити, днес обаче това вече е факт.

Тази епохална стъпка беше осъществена най-вече благодарение на факта, че Германия смени позицията си и подкрепи концепцията на френския президент за обща бюджетна политика и за финансов суверенитет на ЕС. Отговорност за смяната на позицията носи Ангела Меркел – и това навярно е нейната най-голяма заслуга към европейската политика.

Последствията от пандемията принуждават 27-те да встъпят в толкова тясно сътрудничество, колкото съвсем доскоро не можеха дори да си представят. Те влязоха заедно във финансови задължения, които обаче почти не натоварват собствените им държавни бюджети, защото на практика представляват пари, взети назаем от бъдещето. Това трябва да е ясно на всички и открито да се каже на младите поколения, които всъщност ще изплащат тези кредити. В същото време обаче тези млади хора трябва да разберат, че с настоящите заеми за развитие навярно ще бъде заплатено тяхното образование и бъдещите им работни места.

Бойко Борисов: България получава 29 млрд. евро

За следващите 7 г. страната ни ще получи с 1 млрд. евро повече, каза премиерът, който подчерта, че никой не може да подобри рекорда му по кафета.Новините от премиера на България дойдоха веднага, след като стана ясно, че евролидерите са постигнали споразумение за финансовата рамка на срещата на върха в Брюксел."Това е голям успех за нашата страна, тъй като България получава повече пари за новия период в сравнение с предишния и това при положение, че на ниво ЕС новата финасова рамка е с 62 милиарда по-малко от предишния бюджет", заяви Борисов.Парите за страната ни са до 2027 г.Премиерът даде разчет как ще бъдат разпределени парите по различните мерки.Запазват се парите за кохезия и селскостопанска политика."Не само се запазват парите по кохезионния фонд за България – 9 млрд. евро, но те са с 800 млн. евро повече в сравнение с досегашната рамка. За първи път за България са предвидени допълнителни целеви средства 200 млн. евро за най-слабо развитите региони", обясни Борисов, подчертавайки, че това е била най-голямата ни битка, заради която "на няколко пъти си развалял отношенията с лидерите".Премиерът обяви още, че в 4 ч. тази сутрин е блокирал взимането на решения, докато страната ни не получи подкрепа за тези допълнителни 200 млн. евро.От думите на Борисов стана ясно, че доста от допълнителните за България пари ще бъдат дадени за подобряване на живота и инфраструктурата в Северозападна България. "Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е много голям приятел на България. Подкрепи ме и канцлерът Меркел, огромна подкрепа получих от канцлера на Австрия Себастиан Курц – той направи изказване пред Съвета все едно е премиер на България. Благодаря му и на него, и на премиера на Нидерландия също", обяви Борисов.По мярката "Миграция" – също ще има 200 млн. евро за опазване на външната граница на ЕС.Бойко Борисов заяви, че ще се направи голяма оценка от Европейската комисия по медицински теми, каквото предложение той направи по време на дебатите.Във видеото премиерът подчерта на няколко пъти, че преговорите са били много тежки, слизал от етажи на етажи, безсънни нощи и "вече никой не може да подобри рекорда му по пиене на кафета". "Ей затова заслужавам да ми се иска оставката – 2 млрд. лева повече за България при цялото окастряне", каза Бойко Борисов.

Slået op af град София i Mandag den 20. juli 2020

Единни и солидарни действия

Бързият успех на тази среща на върха демонстрира пред целия свят, че въпреки всички вътрешни разногласия ЕС е в състояние да действа единно и солидарно. Евросъюзът в случая пое и ролята на нещо като предпазен чадър, какъвто другаде по света няма. Нито в Америка, нито в Азия, нито в Африка съществува такава наднационална общност, която в условията на криза да помага на националните държави-членки с мощни конюнктурни инжекции.

Да, държавите от „пестеливата петорка“ ще внесат по-малко собствени средства, а другите пък искаха да получат повече, в крайна сметка обаче победи солидарността и чувството за общност. Пакетът, съдържащ 1,8 трилиона евро, осигурява невероятно преразпределение на пари от по-силните към по-слабите. Тъй че извънредната среща на върха в Брюксел, която не на последно място беше и успех на временното председателство на Германия, наистина ще влезе в историята като исторически поврат.

Все пак, постигнатото има и дребен козметичен дефект. Мнозинството не успя до задейства финансови лостове срещу Полша и Унгария, които нарушават изискванията за върховенство на закона в ЕС. Да, беше взето решение, че страните-членки ще бъдат подложени на проверка за върховенството на закона, но тази клауза е мека като памук. Наложи се да ѝ бъдат извадени зъбите, просто защото иначе нямаше да има единодушие по целия голям компромис. Така нерешени си остават проблемите на Полша и Унгария – две държави, които нагло използват солидарността на останалите страни-членки. Извънредната среща в Брюксел не успя да запуши този дълбок разлом.

Фондът трябва да започне да раздава пари още сега

Фондът за възстановяване от коронакризата е само част от необходимите мерки, чрез които трябва да се преодолеят отрицателните последствия от пандемията. Сумите изглеждат огромни, но нека не забравяме, че още повече пари ще дойдат по линия на националните програми и благодарение на действията на Европейската централна банка, която масивно закупува национални облигации. А ако искаме икономиката да „забръмчи“ на високи обороти, както се изрази германският финансов министър, фондът с помощи трябва още от утре да започне да раздава пари. Ако за изплащането чакаме чак до 2021-2023 година, както е предвидено, може да се окаже, че е станало прекалено късно.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.