Международния ден на ромите

Google Google

International Roma Day Happy We are from all around the worldInternational Roma Day Happy We are from all around the world.

На 8 април – Международния ден на ромите – светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които никога не са се завърнали. Подобно на други преследвани от нацистите групи, много от ромите са останали сираци, без съпрузи или бездетни.

Освен отдаване на почит на жертвите от холокоста, на 8 април ромите честват приемането на техния флаг и химн, които са били избрани на Първия световен ромски конгрес през 1971г. На този ден ромите по света отправят апел за уважение, равенство и мир.

Денят е предложен през 1992 г. от международната организация „Романо Юнион“.

Много преди това – на 8 април 1971 г., в Лондон се провежда за първи път Световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от 30 страни от всички континенти и на индийското правителство. Там е поставено началото на Световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите – песента “Джелем, джелем” (Пътувал съм, пътувал съм). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от ромски произход Жарко Йованович.

Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

International Roma Day Happy

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация. 

Във връзка с празника правозащитната организация „Амнести Интернешънъл(Amnesty.org) публикува International Roma Day Happy We are from all around the world, според който ромите все по-често стават жертви на насилие в Европа, но държавите не признават сериозността на проблема.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.