Коронавирусът и църквите: на някои места загърбиха разума

Коронавирусът и църквите Коронавирусът и църквите

Коронавирусът и църквите: на някои места загърбиха разума

Пандемията от коронавирус предизвика затваряне на църкви, отмяна на богослужения или предаването им по интернет. На някои места обаче загърбиха разума и дори помогнаха за разпространението на вируса.

Християни и евреи, мюсюлмани и индуси – опасният коронавирус засяга еднакво всички хора по света, без значение каква религия имат. В църкви, синагоги, джамии и храмове променят обичайните си ритуали и служби. В много случаи ги отменят и изцяло. Папата в Рим е като затворник зад дебелите стени на Ватикана – рано сутрин той отслужва единствената официална църковна служба в цяла Италия. Епископи и митрополити от различни църкви, националности и вероизповедания отменят конференции и служби.

Синагогите в САЩ затварят една след друга. Еврейският празник „Пурим” отпреди няколко дни, който е жизнерадостен като карнавал, бе отбелязан твърде пестеливо или дори отменен. Ограничения имаше и за веселия празник на индусите „Холи“.

Централният съвет на мюсюлманите в Германия обяви, че е съвместимо с исляма местната „джамия да отменя петъчната молитва или други богослужения с цел да защити  здравето на хората“.

Възможно най-строгата мярка

А ислямоведът от Мюнстер Механад Корхиде подчертава нещо друго: „Затварянето на храма Кааба в Мека – това най-свещено място за исляма – е възможно най-строгата мярка. По нея личи голяма е отговорността и колко сериозно е положението“.

Религиите по света съзнателно и целенасочено залагат на чувството за общност и на чувствеността – миряните целуват свещени икони, разпятия, библии и скрижали и всички те пият от един и същи ритуален бокал. Всичко това сега е отменено.

Катедралата „Свети Петър” в Рим е изцяло затворена за посетители, основни църкви като „Свети Стефан” във Виена ограничават броя на посетителите до минимум, Израел предприе същата мярка по отношение на синагогите в страната. И никой вече не целува свещените реликви.

Експертът по справяне в кризисни ситуации Франк Розелиб смята, че църквите действат правилно. Безпрецедентно е решението на Ватикана да обяви, че всички служби за Великден ще преминават в отсъствие на богомолци. Това включва и традиционната благословия на Папата „урби ет орби“. За нея по традиция се събират около 100 000 души на площада пред катедралата „Свети Петър” в Рим. Днесе бе съобщено също, че генералните аудиенции на Папата, както и Ангелските молитви ще бъдат излъчвани на живо по интернет.

Те помогнаха за разпространението на заразата

Прави впечатление обаче, че някои вероизповедания и сами допринесоха за по-бързото разпространение на коронавируса. В Южна Корея такава беше например една християнска секта, предричаща края на света, която игнорира апелите на държавните институции и предизвика неимоверно бързо разрастване на заразата.

А иранският град Гом – едно от най-важните средища на шиитското учение – се превърна в източник на хиляди нови инфекции, защото аятоласите от строго клерикалната патриаршия отказаха да спазват карантина. Сега цялата страна страда от последиците.

А БПЦ?

В България също имаше странности. Само допреди няколко дни медиите в страната съобщаваха, че службите на БПЦ за Великден няма да се отменят, защото светите тайнства не можели да пренасят зарази – подобно твърдение изрази Ловчанският митрополит Гавриил. Според него, причестяването с една обща лъжичка на много хора няма да доведе до разпространение на заразата, освен ако вярата на тези хора не е прекалено слаба.

Патриарх Неофит все пак препоръча благословията да не се иска с целуване на ръка или полагане на ръка, а само с поклон, за да се избегне прекият контакт. След въведеното извънредно положение в България се разбра, че светите литургии в патриаршеската катедрала „Александър Невски” ще се излъчват онлайн. В храма се допускат хора, но на разстояние един от друг. Взети са и мерки за дезинфекция.

Заговорнически теории

В същото време в света се разпространяват и какви ли не заговорнически теории за коронавируса. На някои места той е обявяван за „божие наказание” и „предвестник на апокалипсиса“. Подобни тенденции и течения е имало и в миналото – още преди ерата на социалните медии и фалшивите новини. Но те невинаги са се раждали в лоното на църквите. Отговорни за разпространяването на подобни твърдения обикновено са обичайните любители на заговорнически теории.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.