Коронавирус и извънредно положение: как Борисов отговори на Радев

Премиерът Борисов България Премиерът Борисов България

Коронавирус и извънредно положение: как Борисов отговори на Радев

Нападение в гръб” – така премиерът Бойко Борисов нарече ветото на президента Румен Радев върху части от закона за извънредното положение, изработен заради пандемията от коронавирус. Ето какво още каза Борисов:

Президентското вето влиза още утре в парламентарните комисии за обсъждане, за да може максимално бързо да бъде прегласуван законът в пленарна зала – без задължението за фиксиране на цените и корекции на текста, предвиждащ наказания за невярна информация. Това стана ясно от незабавния отговор, който премиерът Бойко Борисов даде на президента Румен Радев. Държавният глава обяви по-рано днес, че налага вето на част от закона за извънредното положение.

“Нападение в гръб”

Министър-председателят беше категоричен, че управляващите няма да се подведат под натиска да се изхарчат милиарди. “Нека малко олигарсите да обеднеят за сметка на работниците и обществото, не сега ние да извадим парите на народа да ги подкрепим“, заяви Борисов. Той изрази съжаление от “нападението в гръб“, както определи ветото на президента, и отбеляза, че няма друг президент в Европа, който публично да се е разграничил или критикувал мерките на изпълнителната власт. По думите му, във времена, които налагат единство и солидарност, Радев проявява егоцентризъм. “Кое го е уплашило президента, че армията ще тръгне с танковете или какво? Армията ще излезе в краен случай да помогне!“, заяви Борисов.

Първото и единствено за мен сега е да опазим живота и здравето на хората, включително и с по-строги мерки, каза премиерът. Борисов обясни, че най-лесно е да отворят резервите на държавата (около 7 млрд. лева, с които може да се разполага), и да се изтеглят още пет милиарда кредити, но никой не знае колко дълго време ще продължи кризата. “Да видим колко време ще е тази гадост – един-два-три месеца, за да може да има пари за тези, които са на първа линия – лекари, лаборанти, и чак тогава да видим къде и как да подпомогнем“, обясни той.

“Не пожелавай властта”

“Не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще те правим с тази дезорганизирана част, наречени експерти”, обърна се Борисов към Радев. Да се обединяваме, само тогава можем да преборим кризата, завърши премиерът.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.