Католици и протестанти празнуват Великден

Христос Воскресе! & Happy Easter

По време на службата папата покръсти и десетима вярващи от различни континенти. В своята проповед Франциск призова католиците да се научат как да “встъпят в тайнството” на Великден. 

Да встъпиш в тайнството означава да излезеш от зоната си на комфорт, от мързела и безразличието, които ни спират, и да излезеш в търсене на вярата, красотата и любовта. Великденското тайнство изисква вярващите да търсят отговор на въпросите, които са предизвикателство за вярата, верността и самото ни съществувание”, заяви светият отец.

Великден е денят, в който се празнува Възкресението на Божия син – Иисус Христос. В религията на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение.

Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

В предвеликденски ритуал в четвъртък папа Франциск изми краката на 12 затворници и едно бебе в централния затвор на Рим.

Главата на Римокатолическата църква пресъздаде ритуала, който Исус извършил на апостолите си, преди да бъде разпнат. Затворниците бяха шест мъже от затвора “Ребибия” и шест жени от близкия женски затвор. Едната беше майка, която държеше в скута си своя син – Франциск изми и неговото малко краче.

Папата революционизира церемонията по измиване на нозе на Велики четвъртък, като я изпълни и на жени и хора, които не са католици, както и при посещения в центрове за задържане и домове за болни.

Правилата на Ватикана гласят, че ритуалът трябва да се изпълнява на мъже, тъй като всички апостоли на Исус са били мъже.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.