Фолксваген замразява плановете за завод в Турция

Фолксваген замразява плановете за завод в Турция Фолксваген замразява плановете за завод в Турция

Фолксваген замразява плановете за завод в Турция

Фолксваген очевидно замразява плановете си за изграждане на завод в Турция. Причината: турската военна операция в Сирия. Но както научаваме от германската преса, това не означава непременно окончателен отказ от проекта.

Фолксваген спира преговорите за завода в Турция“, “Плановете за завод в Турция очевидно са замразени заради Сирия“, “Войната в Сирия застрашава завода на Фолксваген в Турция“, “Фолксваген наблюдава развитието в Сирия с голяма загриженост” – това са само част от заглавията, които могат да се прочетат в днешната германска преса по повод планираната милиардна инвестиция на Фолксваген, на която до последно се надяваше и България.

Заради нахлуването в Сирия

Навлизането на турските войски в Северна Сирия може да разколебае Фолксваген да построи новия си завод именно в Турция, отбелязва списание “Шпигел“. Цитиран е говорител на концерна, според когото Фолксваген се намира “във финалната фаза” на планирането, но наблюдава развитието в Северна Сирия “много внимателно и с голяма загриженост“.

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” пръв съобщи за този обрат в позицията на Фолксваген. Изданието цитира експерта Ердал Ялчън, професор по международна икономическа политика в университета в Констанц, според когото правителството на провинция Долна Саксония, което има право на вето по решението за завода, би могло да спре инвестицията.

Решението в полза на Турция е така или иначе спорно, пише в тази връзка “Шпигел“. Европейският съюз упреква Ердоган, че ограничава основни свободи, на което обаче Фолксваген отвръща, че Турция от години е третирана като кандидат за еврочленство.

Подписването на договора за завода засега се отлага, пише и “Ди Цайт“. Изданието цитира източници от Фолксваген, според които на фона на турската военна операция в Северна Сирия няма как да бъде гласувано решение в полза на Турция.

За окончателен отказ не може да се говори

Ханделсблат” припомня на свой ред, че до взимането на решението в полза на Турция се е стигнало след продължили с месеци дискусии по върховете на Фолксваген, а Турция е била предпочетена пред България по финансови съображения и заради по-добрите пазарни шансове. Но след навлизането на турски войски в Сирия положението се промени из основи, коментира “Ханделсблат“.

От гледна точка на голям концерн като Фолксваген, който възнамерява да инвестира над 1 милиард евро, поне за момента обстоятелствата са твърде непредсказуеми. А има и опасност от сериозен имиджов срив. Въпреки това обаче за окончателен отказ не може да се говори, подчертава “Ханделсблат“, позовавайки се на анонимни източници.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.