Фандъкова и Манолова – Битката за кметския стол в София

Фандъкова и Манолова - Битката за кметския стол в София Фандъкова и Манолова - Битката за кметския стол в София

Фандъкова и Манолова – Битката за кметския стол в София

Вече е официално: Мая Манолова и Йорданка Фандъкова влизат в битката за София. Битка, от която този път зависи много. Защото ако кандидатката на ГЕРБ загуби, това може да се окаже началото на края на кабинета “Борисов

Битката за кметския стол в София може би няма да е най-оспорваната на предстоящите местни избори, но със сигурност резултатът от нея ще има важни последици. Особено за изпълнителната власт. Ако Фандъкова загуби, това може да се окаже началото на края на управлението на ГЕРБ. А в случай че кандидатката на ГЕРБ запази своя пост, на който е вече цели десет години, това ще бъде красноречив знак, че надмощието на Борисовата партия ще продължи.

Още нищо не е решено

Социологически изследвания побързаха да посочат, че се очертава балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, който вероятно няма да бъде спечелен от сегашната кметица. Тази прогноза обаче беше направена, преди двете да бяха обявили, че ще участват в състезанието; преди да сме научили какви ще бъдат екипите им (това е особено важно за г-жа Манолова – кой точно ще я подкрепи, дали, както се очертава, може да разчита не само на БСП, а например и на Слави Трифонов и пр.); преди жителите на столицата поне в един дебат да са видели и чули кандидатите (не само Манолова и Фандъкова, а всички).

С други думи: от социологическа гледна точка става дума за мерене на „неродени Петковци”. Много неща могат да се случат до октомври – все пак има близо два месеца до деня хикс.

Предлагам три основни задачи за работа в града

Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova:❗ Предлагам три основни задачи за работа в града:🏡 Първо – активна и целенасочена работа в кварталите – малките улици, паркирането и междублоковите пространства;🌳 Второ – развитие на София като зелен и чист град – зеленият ринг, който свързва кварталите и големите паркове, 8 нови парка, зелените коридори и засаждане на зелен пояс около София.🏞 За повишаване на качеството на въздуха – да завършим големите проекти за намаляване на замърсяването от битовото отопление и от транспорта.📱 Трето – дигитализация и активно използване на технологиите в работата на общината – за повече публичност, за повече контрол и за улесняване на бизнеса и гражданите.🚄 Разбира се, стратегическият проект остава метрото. Строителството на метрото трябва да продължи, то не трябва да спира. Заедно със завършване на вътрешните рингове и околовръстния път, които ще облекчат трафика.

Slået op af град София i Tirsdag den 3. september 2019

Драскотини по имиджа на Фандъкова

Факт е обаче, че имиджът на г-жа Фандъкова бе силно накърнен през последната година. Година, в която в центъра на София изникнаха грозни рани, отвориха се окопи, загърмяха тежки строителни машини. И не, тук съвсем не става дума за естетиката (за кривите плочки и пр.). Нито дори за това, че работният режим и бизнесите на много хора пострадаха от ремонта. Казано без недомлъвки, основният въпрос гласи: Къде са ни парите? Ще преглътнат ли софиянци съмненията за злоупотреби при реализирането на безкрайните ремонти? За момента изглежда, че бившият зам.-кмет Евгени Крусев ще „опере пешкира”, но дали гражданите продължават да дават доверие на г-жа Фандъкова? Дали продължават да вярват, че не е замесена? Изследвания от лятото все пак показаха, че близо 50% не одобряват сегашната кметица. Ето това е важното, а не какви са „трите приоритета” на Фандъкова.

За мнозина остава пълна загадка защо ГЕРБ показаха такава липса на гъвкавост при определянето на своя водещ кандидат за София. Толкова ли нямаше други имена с по-малко петна по имиджа? Защо не бе даден шанс например на някои от младите кметове на райони в столицата, които са демонстрирали нелоши мениджърски качества. Или пък на някое ново лице? Какъв е този абонамент за кметския пост? Така човек остава с впечатлението, че ГЕРБ подценяват състезанието в столицата. Да не се окаже, че Фандъкова е новата Цачева?

View this post on Instagram

Мая Манолова: Кандидатирам се смело и честно за кмет, подавам оставка като омбудсман. "Забравили сме да правим добро. Заедно се борим срещу групата на организираната алчност. Утре ще депозирам оставката си официално. Можех да изляза в неплатен отпуск, но нямам нужда от застраховка. Кандидатирам се смело и почтено" "България се е превърнала от истински земен рай в страна на беззаконие и безвластие. Търпението ни се изчерпа! Трябва да действаме с убеденост и решителност! Всички знаем, че през последните години Вие успяхте да спечелите доверието и любовта на българските граждани, затова хората Ви искат!" "Станете водач на промяната! Вие сте нашият лидер! Дайте шанс, дайте Вашата енергия на хората, за да имат възможността да преодолеят страха, да издигнат и изберат свои представители, които с качества, способност и потенциал да станат изразители на алтернативата, промяната и добрата перспектива за всяка една българска община!"

A post shared by Град София (@gradsofia) on

Другото лице на Манолова

Що се отнася до „бремето” на омбудсмана – то е триизмерно. Или по-точно – триглаво. В съзнанието на повечето хора Мая Манолова си остава едно от остриетата на БСП. Тя трудно може да влезе в обувките на Радев, който успя да победи кандидатката на ГЕРБ – просто неговата пъпна връв, свързваща го с БСП, не бе толкова очебийна. Да не забравяме, че Мая Манолова носи и етикетите „сестра Галева” и „поддръжничка на Орешарски”.

Поради всичко това съвсем не е сигурно, че Манолова може да спечели битката за София. Открай време столицата е твърдина на градската десница. И при евентуален балотаж мнозина представители на тази десница може и да дадат гласа си за кандидатката на ГЕРБ – само и само София да не почервенее от срам. И малко на принципа: „Познатото зло боли по-малко от непознатото”.

И още нещо: вторачването в битката Манолова – Фандъкова води до неглижиране на останалите кандидати. А те не бива да бъдат изключвани от надпреварата. Забравя се също така, че по-важен от кметския стол е местният парламент. Как би работила г-жа Манолова с един общински съвет, в който ГЕРБ, ДБ и други формации непрекъснато блокират нейните предложения и инициативи?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.