Един забележителен град: неповторимият Пловдив

Един забележителен град: неповторимият Пловдив Един забележителен град: неповторимият Пловдив

Един забележителен град: неповторимият Пловдив

Един забележителен град: неповторимият Пловдив. Хилядолетна история, антични паметници на културата, чаровни възрожденски къщи и пулсиращ живот – Пловдив впечатлява с древната си история и култура. През 2019 Европейската столица на културата очаква милиони посетители.

Модерен, жизнен, творчески

Посетителите на Пловдив веднага ще забележат, че градът е млад, жизнен и артистичен. Английският език е нещо нормално – поне за младите хора, които са убедени европейци. А пловдивчани са гордеят, че техният град е един от най-старите в цяла Европа.

По-стар от Рим

Също като Рим, Пловдив е изграден на седем хълма, но е значително по-стар от града край Тибър. Рим е само на 3000 години, докато Пловдив има зад гърба си цели осем хилядолетия. Траки, келти, римляни и османци са оставили следите си тук.

Амфитеатър от римско време

Античният мраморен театър от втори век е една от най-красивите останки от римско време. Близо 6000 души са можели да гледат на това място антични трагедии и комедии. Амфитеатърът ще е сцена за множество концерти и театрални спектакли в Европейската културна столица за 2019 година.

Османското наследство

Всяка епоха има различен стил. Джумая джамия е построена през 15-и век, когато България е била част от Османската империя. Изградената от естествен камък и тухли джамия с филигранното си минаре е разположена в центъра на пешеходната зона на Пловдив. Тя е една от най-старите османски култови сгради на Балканите.

Al Bano & Romina Power - Felicita 1982

Старият град

Старият град е разположен на три тепета. Стръмните калдъръмени улички водят към чаровен квартал с черкви, къщи на заможни търговци и занаятчийски дюкяни. Построените във възрожденски стил къщи са относително нови на фона на дълголетната история на града.

Българският стил

Търговецът Аргир Куюмджиоглу построява една от най-големите и красиви къщи в Стария град. Вътрешността ѝвпечатлява с дърворезбованите тавани и стилно обзаведените помещения. В Куюмджиевата къща днес са изложени колекциите на Етнографския музей.

Капана

Пъстрите графити са запазената марка на Капана. Бившата занаятчийска чаршия днес е притегателен център за млади и стари. През последните години кварталът беше изцяло реставриран и със своите кафенета, магазинчета и галерии е предпочитано мястото за срещи – не само в годината на Пловдив като Европейска столица на културата.

В очакване на туристите

Много пловдивчани се надяват, че 2019 ще донесе нов подем за града. Макар да са изминали близо 30 години от падането на Желязната завеса, България и Пловдив все още остават някак встрани от най-предпочитаните туристически средища. Европейската културна столица за 2019 година разчита на около два милиона посетители от цял свят.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.