България през погледа на един чужденец

България през погледа на един чужденец Въздействието в древността от Римската империя все още може да бъде видяно в България. Днес, може да видите римски бани във Варна, руини в София и най-вече в амфитеатъра в Пловдив. Пловдив е най-старият населяван град в Европа, по-стар е дори и от Атина.

20 неща, които един чужденец научава за България.

Преди известно време попаднах на една статия, в която един чужденец споделя накратко впечатленията си от България. Името му е Джъстин и както сам споделя в личната си страница е пристрастен към пътуването! Стъпил е на 6 континента и е обиколил цели 51 държави, само за 3 години. В България е бил няколко пъти и казва, че това е една хубава и евтина туристическа дестинация. В страницата си споделя, че му е чудно защо хората предпочитат по-комерсиалните Гърция и Турция, вместо да се отдадат на спокойна почивка в България или другите държави на Балканския полуостров. Следват и 20-те неща, които са впечатлили Джъстин най-много, докато е бил в България:

 1. България дава на света Кирилицата, която днес се използва в Русия, на Балканския полуостров  и от други славянски народи. Създадена е от монаси по време на Първата българска държава.
 2. Въздействието в древността от Римската империя все още може да бъде видяно в България. Днес, може да видите римски бани във Варна, руини в София и най-вече в амфитеатъра в Пловдив.
 3. България е родината на киселото мляко и може да го откриете навсякъде. Не само, че има над 300 марки кисело мляко, но и може да го откриете и в много от българските ястия.
 4. Розите, отгледани в Розовата долина дават между 70 и 85% от розовото масло в световен мащаб.
 5. На 1 март българите си разменят червено-бели гривни наречени мартеници и ги носят през целия месец март. След това ги окачат на дърветата и по този начин се приветства идването на пролетта и отминаването на зимата.
 6. България има две главни планински вериги – Стара планина и Родопите и няколко по-малки – Рила и Пирин. Поради това някои планински градове като Банско са и известни и евтини зимни курорти.
 7. В България се намира най-голямото IMAX 3D кино в света.
 8. След падането на построения от римляните мост през 4-ти век е нямало мост над Дунав в продължение на 1600 години.
 9. Въпреки малката си територия, България е на трето място в Европа по биоразнообразие. В страната има над 700 кафяви мечки, 1000 вълка и още много други видове животни.
 10. Едно от нещата, които трябва да видите в България е Рилския манастир и намиращия се в него Рафаиолов кръст. Изработен е от дърво и изобразява 140 сцени от Библия, с над 1500 фигури, не по-големи от оризово зрънце.
 11. Една трета от България е заета от гори.
 12. За повече от 700 години територията на България е била двойна на сегашната.
 13. Майкъл Пейлин огорчава българите, казвайки, че България е най-известна с циганите си.
 14. Мастиката е 47 градусова алкохолна напитка и е популярна напитка в България. Средната цена на една бира в страната е под 1 долар.
 15. България е един от най-големите производители на вино в света – около 200 000 тона годишно.
 16. Компютърът, електронния часовник и въздушната възглавница са изобретени от българи.
 17. Двамата най-известни български футболисти са Христо Стоичков и Димитър Бербатов.
 18. България е на второ място по брой минерални извори в Европа, точно след Исландия.
 19. Пловдив е най-старият населяван град в Европа, по-стар е дори и от Атина.
 20. Българите клатят главите си за “да” и кимат за “не“.

Това са нещата, които един чужденец вижда в нашата Родина. Текстът е превод от сайта на Джъстин, а до него може да стигнете от този линк. В интерес на истината, повечето хора подхождат любопитно към България и остават с много добри впечатления от хората и страната ни. Между нас често се споменават изрази като “българска му работа” или пък по-честото “това на Запад не се случва“. Всъщност тези неща не са съвсем така…

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.