България отрязана от еврофондовете

Google Google

Европейската комисия е одобрила 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете, но сред тях няма нито една българска.

Това става ясно от и официалната информация публикувана на интернет-страницата на Комисията,

Брюксел очаква общо 535 оперативни програми от държавите-членки. Като служителите на ЕК са поставили нов краен срок за представяне на програмите, които биха могли да се одобрят преди края на годината или в началото на следващата. Новият срок е 24 ноември 2014 г., понеделник. Днес официално бе обявено одобрението и на последното Споразумение за партньорство между ЕК и държава-членка на Европейския съюз, това с Ирландия. Първото СП, което Брюксел одобри бе това с Дания на 5 май 2014 г. България бе 12-та държава-членка, която финализира стратегическия документ, на базата на който до 2020 година страната ни може да ползва ресурс от близо 16 млрд. евро.

Споразумението за партньорство бе подготвено от правителството “Орешарски“, а официалното му одобрение дойде на 7 август 2014. В следващите седмици България има шанс евентуално да получи одобрение единствено на новата Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Действията на служебния кабинет, в лицето и на служебния вицепремиер Екатерина Захариева, бяха отхвърлени от Брюксел, но това доведе до фатално забавяне на програмата.

Тази седмица, на подпис, правителството на Бойко Борисов спешно одобри ОПТТИ 2014-2020 във вариант, който е близък до подготвения от кабинета “Орешарски” и я изпрати в Брюксел. Още две ОП бяха изпратени преди дни – “Региони в растеж” 2014-2020 и “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Финалните версии на ОП “Околна среда“, “Наука и образование на интелигентен растеж” и “Добро управление” все още не са готови.

Три държави-членки – Дания, Литва и Латвия имат пълен пакет одобрени нови Оперативни програми. Германия има “зелена светлина” на 6 ОП, за които отговаря Генерална дирекция “Регионална политика” на ЕК, Франция 8, Словения 3 и Холандия с една. Комисията уточнява, че според новите правила,

Оперативните програми трябва да бъдат одобрени не по-късно от шест месеца от датата на подаването им, при условие, че държавата-членка се е съобразила изцяло със забележките на експертите на ЕК.

Подчертава се също така, че новите правила целят много по-силен акцент върху резултатите от еврофондовете, заради което от решаващо значение при финализирането на новите програми ще е тяхното качество, за сметка на скоростта на тяхното одобрение. “Основната цел е всички Оперативни програми по еврофондовете да бъдат одобрени до средата на 2015 г.“, посочват от ЕК.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.