Борисов прави услуги на Ердоган?

Борисов прави услуги на Ердоган? Борисов прави услуги на Ердоган?

Борисов прави услуги на Ердоган?

На българската граница е подозрително спокойно. Защо? Докато кризата с бежанците на границата между Турция и Гърция се изостря все повече, на българската граница е подозрително спокойно. Защо бежанците се насочват към Гърция, а не към България?

Ще бъде изключително трудно да се спре масивният поток от хора, които вече са потеглили“, се казва във вътрешен доклад на европейската агенция за гранична охрана “Фронтекс“, цитиран от германския “Ди Велт“. От “Фронтекс” предупреждават, че в следващите дни кризата на турско-гръцката граница сериозно ще се изостри.

Данните за броя на мигрантите, които се опитват да влязат на територията на ЕС, силно се разминават. Според властите в Анкара, в неделя сутринта над 76 хиляди души вече са били напуснали Турция. От ООН говорят за 13 хиляди човека, които се опитват да преминат границата между Турция и Гърция. В същото време гръцкото правителство обвини Анкара, че с неверни информации умишлено насочвала мигрантите към Гърция. По данни на гръцките власти, само през изминалите два дни са били осуетени около 10 хиляди опита за нелегално преминаване на границата.

Бойко Борисов – Турция Реджеп Тайип Ердоган

Пристигнах в Анкара, където ще проведа работна вечеря с президента на Турция Recep Tayyip Erdoğan. На летището бях посрещнат от валията на турската столица Васип Шахин.

Slået op af град София i Mandag den 2. marts 2020

Борисов прави услуги на Ердоган?

На фона на напрежението на гръцката граница, силно впечатление прави спокойствието на българо-турската граница, пише германският “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) и добавя:

Този детайл е поредното доказателство, че миграционните вълни от Турция са резултат от политически решения. Българският премиер Борисов от години прави всичко възможно, за да не развали отношенията си с Ердоган, като например в рамките на непрозрачни акции предава на Анкара турски граждани, избягали в България поради страх от репресии. Включително и с такива нарушаващи международното право услуги Борисов успява да си спечели благоразположението на Ердоган. Това проличава и в настоящата ситуация, в която хилядите мигранти, пристигнали от Истанбул в Одрин с автобуси и таксита, се насочват не към българската, а към гръцката граница“, коментира ФАЦ.

“Не минавайте през България”

Но може би има и друга причина за спокойствието на българската граница. “Доста от моите приятели заминаха за Европа. И ни казаха: Не минавайте през България, защото са много жестоки мъже, жестоки хора. Полицията – те бият, много бият мигрантите и налагат големи наказания“, споделя афганистанец пред bTV.

Междувременно бе съобщено, че след като в петък проведе телефонен разговор с Ердоган, днес премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона и с френския президент Макрон. “Трябва да решим този процес дълготрайно – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза. В този контекст Турция трябва да се подпомогне, за да може отново да се грижи за бежанците“, е заявил Борисов в разговора си с Макрон, който на свой ред е уверил, че Франция е напълно солидарна с България и Гърция. Разговорът между двамата се проведе часове преди срещата на Борисов с турския президент Ердоган.

Борисов преди срещата с Ердоган: Голяма грешка е да се изкарва армия срещу мигрантите

Бойко Борисов: "Не можем да гледаме със злорадство как жени и деца ги размятат по границите (…) Голяма грешка е да се изкарва армия срещу тези хора. Решението е изнесен център на сигурност, който всички ние да плащаме, който да е извън територията на Европа"„Такива конфликти са голяма бомба за в бъдеще. Влияят върху растежа, бизнеса, икономиката, туризма. А когато имаме този щам на сегашния грип плюс коронавируса, нещата в един момент могат да станат драматични… Отивам на приятелска вечеря с мой колега и приятел, който до момента проведе четири разговора – с Тръмп, Меркел, Борисов и след мен с Макрон… Ще искам да продължим приятелските и добрите междусъседски отношения“Разговарях по телефона с президента на Франция Emmanuel Macron относно налагащите се действия във връзка с обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Само с общи усилия, дипломация и навременни стъпки събитията в региона могат да се успокоят. Франция е напълно солидарна с България и Гърция и е готова да даде своя принос и подкрепа в усилията на европейците за защита на границите.

Slået op af град София i Mandag den 2. marts 2020

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.