Архангелова задушница

Архангелова задушница Архангелова задушница

Архангелова задушница 7 ноември 2015 година

Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи.
Отбелязва се в първата събота преди Архангелов ден – защото събота е отредена за ден на покойниците. 

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливалаа гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба. В църквата пък се прави богослужение с молитви за починалите.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия. 

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника.

Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

На вниманието на гражданите

Във връзка с предстоящата Архангелова задушница на 07.11.2015г.,

Ви информиране за организацията на самата Задушница:

  • На 07.11.2015г. /събота/, погребения и урнополагания на територията на гробищните паркове /Централен гробищен парк, Гробищен парк Малашевци, Гробищен парк Бакърена фабрика, Гробищен парк Симеоново, Гробищен парк Драгалевци, Гробищен парк Дървеница, Гробищен парк Княжево и Гробищен парк Горна баня/ няма да се извърщват.;
  • Свещенниците, обслужващи задушниците, ще се допускат на територията на гробищните паркове с личните си автомобили до 8.00ч.;
  • На самата Задушница ще се отворят допълнителните врати на централния, католическия и северния вход на Централни Софийски гробища, с цел безпроблемното пропускане на големия поток от посетители;
  • Няма да се допуска влизането на МПС на територията на гробищните паркове, като по изключение ще се допускат само МПС превозващи инвалиди.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.